środa, 4 stycznia 2017

WANILIOWY SĘKACZ

WANILIOWY SĘKACZ



Sękacz to ciasto wywodzące się z kuchni niemieckiej, wypiekany obecnie w wielu krajach jako potrawa regionalna. W Polsce króluje na Kaszubach, Suwalszczyźnie i województwie podlaskim.
Tradycyjny sękacz wypiekany jest nad otwartym ogniem na wałku przypominającym rożen.
Na obracający się wałek nalewane są  porcje ciasta które spływając zastygają i tworzą sople które w ostateczności nadają mu wygląd sęków a przypieczone kolejno warstwy w przekroju przypominają słoje drzewa. Stąd nazwa tego wypieku.
Sękacz w wielu regionach tradycyjnie podaje się na Wielkanoc oraz jako ciasto weselne.
Składa się głównie z jaj których wg. staropolskich przepisów trzeba było zużyć nawet 40 sztuk!
Jest to więc ciasto biszkoptowe z dodatkiem tłuszczu(masła)
W internecie znaleźć można sporo przepisów na sękacz domowy. Pieczony w blasze. Zapewne nie jest to ten sam smak ale za to wygląd bardzo ciekawy a i w smaku bardzo dobry.
Te domowe składają się z jajek, sporej ilości masła, cukru, cukru waniliowego i mąki pszennej wymieszanej z ziemniaczaną.
Ja w swoim sękaczu mąkę zastąpiłam całkowicie waniliowym budyniem w proszku. Zmniejszyłam też ilość masła zastępując jego część jogurtem naturalnym. Użyłam również zamienniku cukru.
Jest ciastem dość suchym więc świetnie sprawdza się tu polewa czekoladowa lub lukier. Wilgoci nabiera i podobno zyskuje na smaku wraz z upływem czasu. U mnie nie dotrwał na tyle długo bym mogła to potwierdzić😉
Sękacz jest niezwykle prosty w przyrządzeniu, wymaga jednak sporo cierpliwości.
Ja miałam dwa podejścia do niego. Podejście pierwsze: W silikonowej formie na babkę z większej ilości składników. Niestety za jego pieczenie zabrałam się dość późnym wieczorem a to poskutkowało pośpiechem, przez co zbyt szybko wyciągałam ciasto z piekarnika nie pozwalając się mu wystarczająco przypiec. Ucierpiał na tym wygląd ciasta bo słoje były słabo widoczne. Polecam więc wziąć się za pieczenie mając wystarczającą ilość czasu.
Podejście drugie: W małej ceramicznej kokilce z niewielkiej ilości składników. Ciasto wyszło dokładnie takie jakie chciałam.
Można oczywiście podwoić czy potroić składniki i upiec je w większej foremce lub zrobić kilka mniejszych sękaczy.

PRZEPIS

(okrągła kokilka o średnicy 9 cm i wysokości 4,5 cm)

- 1 jajo rozmiar L osobno białko osobno żółtko
- opakowanie 40 gram waniliowego budyniu bez cukru
- odrobina proszku do pieczenia na czubku łyżeczki
- łyżeczka płynnego słodziku lub 2 tabletki rozpuszczone w małej ilości gorącej wody, ewentualnie inne ulubione słodzidło
- 10 gram masła o zmniejszonej zawartości tłuszczu
- 20 gram jogurtu naturalnego

na polewę:
- 3 kostki gorzkiej czekolady/około 21 gram(użyłam Wawel bez dodatku cukru)
- łyżka jogurtu naturalnego

SPOSÓB WYKONANIA


Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Najlepiej jeśli mamy w nim funkcję grilla. Jeśli nie, może być to sam termoobieg. Pamiętać jednak należy żeby włączyć tylko górną grzałkę. Chodzi o to żeby ciasto z wierzchu przypiekało się dość mocno a dół nie był podgrzewany co spowodowałoby jego przypalenie.
Kokilkę spryskujemy dokładnie olejem w spreju i wysypujemy najlepiej kleikiem ryżowym lub grubą mąką kokosową. Wtedy będziemy mieć pewność że upieczony sękacz łatwo z niej wyjdzie.


Masło rozpuszczamy.Białko jaja ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy żółtko, masło i słodzik oraz jogurt. Wyłączamy mikser.
Wsypujemy proszek budyniowy i do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie(najlepiej partiami wsypywać i mieszać)
Do kokilki wlewamy około 2 łyżeczki ciasta, tak by pokryło jej dno. Wstawiamy do piekarnika na najwyższy poziom i pieczemy przez 2-5 minut do mocnego zrumienienia. 


Każdy piekarnik jest inny trzeba więc samemu ocenić jaki czas jest wystarczający.
Następnie foremkę wyciągamy i wlewamy kolejną porcję ciasta. Czynności powtarzamy aż do jego wyczerpania.
Mi wyszło 12 warstw.
Upieczone ciasto wyciągamy z foremki i studzimy.


Czekoladę wraz z jogurtem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczamy mieszając. Polewamy sękacz i odstawiamy do wystudzenia.

Całość ciasta z podanych wyżej składników zawiera:
342 kalorie
11 gram tłuszczu
10 gram białka
52 gramy węglowodanów
Podzielne na 3-4 porcje







2 komentarze: