wtorek, 14 listopada 2017

BUDYNIOWY "SERNIK" BEZ SERA


Co jeszcze prócz deserów, kremów,  biszkoptów i ciast można przygotować z budyniu?
Proszek budyniowy ze względu na zawartość skrobii a tym samym właściwości zagęszczających często dodaje się do pieczonego sernika.
Tylko co zrobić gdy mając na niego chętkę nie posiadamy jajek a co gorsza nawet... sera?
Całkowicie te składniki pominąć !🙂
W tym prostym wypieku podstawą jest jogurt
Taki oszukany "serniczek" do złudzenia przypomina ten tradycyjny o czym przekonałam się kiedy siostra otworzyła lodówkę i krzyknęła: O!Serniczek! 🙂
Do tego jest o wiele mniej kaloryczny i naprawdę prosty w przygotowaniu.
A jak smakuje?
Trochę jak sernik, trochę jak budyń na zimno. W każdym bądź razie jest bardzo smaczny.
Spróbujcie zresztą sami  😉
"Sernik" ze względu na swoją delikatność oraz stosunkowo długi czas przebywania w piekarniku piekłam w kąpieli wodnej.
Do swojego dodałam kilka jeżyn które akurat wpadły mi w ręce w lidlu, można jednak użyć innych, dowolnych owoców lub całkowicie z nich zrezygnować.

BUDYNIOWY "SERNIK" BEZ SERA


SKŁADNIKI

(tortownica 16 -18 cm)

- 100 gramów ciastek typu markizy(herbatnik+ krem)
Użyłam ciastek oreo bez dodatku cukru
- 650 gramów gęstego jogurtu naturalnego
- 2 opakowania(80g) budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- łyżka płynnej stewii

Dodatkowo:
- 2 kostki czekolady( biała i gorzka)
- kilka drobnych owoców(opcjonalnie)

SPOSÓB WYKONANIA

Ciastka wrzucamy do malaksera i mielimy na w miarę jednolitą masę.
Gdyby była zbyt sucha można dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego. Konsystencja ma przypominać mokry piasek.
Zmielonymi ciastkami wykładamy dno formy mocno przyciskając je dłonią przez woreczek foliowy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Jogurt mieszamy za pomocą ręcznej trzepaczki ze stewią i proszkiem budyniowym.
Tortownicę owijamy z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej.
Masę jogurtową wylewamy na przygotowany spód, układamy ewentualne owoce lekko je w nią wciskając.
Formę z sernikiem wkładamy do większej brytfanki i wlewamy do niej wodę tak by sięgała do połowy formy lub na tyle by tortownica nie pływała.
Sernik z kąpielą wodną wkładamy do nagrzanego piekarnika
Pieczemy przez 1,5 godziny aż masa się zetnie.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Przed podaniem posypujemy wiórkami z czekolady startej na tarce i chłodzimy w lodówce.

Nie podaję wartości energetycznej deseru gdyż będzie się ona różnić znacznie w zależności od użytych ciastek i rodzaju jogurtu

Do przygotowania "sernika" wykorzystałam bezglutenowe budynie waniliowe firmy








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz